HGT.02. PRZYGOTOWANIE I WYDAWANIE DAŃ
Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej po ukończeniu kursu HGT.02 i zdaniu egzaminu zawodowego zdobywa zawód kucharz.
Liczba godzin kształcenia na kursie wynosi 520 godzin dydaktycznych. Kurs realizowany jest w modułowym programie nauczania.
Treści kształcenia obejmują:
- gospodarowanie żywnością
- użytkowanie wyposażenia oraz przestrzeganie procedur w gastronomii
- przyjmowanie i magazynowanie żywności
- przestrzeganie przepisów BHP
- przygotowanie i wydawanie potraw jarskich
- przygotowanie i wydawanie zup
- przygotowanie i wydawanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb
- przygotowanie i wydawanie zakąsek
- przygotowanie i wydawanie deserów i wyrobów ciastkarskich
- przygotowanie i wydawanie napojów
- przygotowanie posiłków codziennych, okolicznościowych, wegetariańskich, dietetycznych oraz wybranych kuchni regionalnych i świata
- posługiwanie się językiem obcym zawodowym
Typowe miejsca pracy:
- zakłady gastronomiczne
- firmy cateringowe
- obiekty hotelowe
- pensjonaty
- domy wczasowe
- jednostki gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej
ORGANIZACJA ZAJĘĆ NA KURSIE
- Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia o dowolnym poziomie wykształcenia
- Zajęcia na kursie odbywają się co drugi tydzień, w weekendy
- Kurs rozpocznie się we wrześniu 2023 a zakończy w marcu 2025 roku.
- Nauka odbywa się na podstawie modułowego programu nauczania, w którym zajęcia teoretyczne połączone się z zajęciami praktycznymi
- Zajęcia odbywają się w siedzibie PCKU w Chrzanowie, przy ul. Focha 3 oraz w ZSECh w Trzebini, ul. Głogowa 12 w nowoczesnej pracowni gastronomicznej