– HGT.02. przygotowanie i wydawanie dań

HGT.02. PRZYGOTOWANIE I WYDAWANIE DAŃ

Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej po ukończeniu kursu HGT.02 i zdaniu egzaminu zawodowego zdobywa zawód kucharz.

Liczba godzin kształcenia na kursie wynosi 520 godzin dydaktycznych. Kurs realizowany jest w modułowym programie nauczania.

Treści kształcenia obejmują:

  • gospodarowanie żywnością
  • użytkowanie  wyposażenia oraz przestrzeganie procedur w gastronomii
  • przyjmowanie i magazynowanie żywności
  • przestrzeganie przepisów BHP
  • przygotowanie i wydawanie potraw jarskich
  • przygotowanie i wydawanie zup
  • przygotowanie i wydawanie  potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb
  • przygotowanie i wydawanie zakąsek
  • przygotowanie i wydawanie deserów i wyrobów ciastkarskich
  • przygotowanie i wydawanie napojów
  • przygotowanie posiłków codziennych, okolicznościowych,  wegetariańskich, dietetycznych oraz wybranych kuchni regionalnych i świata
  • posługiwanie się językiem obcym zawodowym

Typowe miejsca pracy:

  • zakłady gastronomiczne
  • firmy cateringowe
  • obiekty hotelowe
  • pensjonaty
  • domy wczasowe
  • jednostki gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej

Tu znajdziesz szczegółowe efekty kształcenia

ORGANIZACJA ZAJĘĆ NA KURSIE

  • Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia o dowolnym poziomie wykształcenia
  • Zajęcia na kursie odbywają się co drugi tydzień, w weekendy
  • Kurs rozpocznie się 26.09.2020 a zakończy 25.03.2022 roku.
  • Nauka odbywa się na podstawie modułowego programu nauczania, w którym zajęcia teoretyczne połączone się z zajęciami praktycznymi
  • Zajęcia odbywają się w siedzibie PCKU w Chrzanowie, przy ul. Focha 3 oraz w ZSECh w Trzebini, ul. Głogowa 12 w nowoczesnej pracowni gastronomicznej 
Wróć na górę