Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej po ukończeniu kursu HGT.02 i zdaniu egzaminu zawodowego zdobywa zawód kucharz.
Na kursie nauczysz się:
- gospodarowania żywnością
- użytkowania wyposażenia oraz przestrzegania procedur w gastronomii
- przygotowania i wydawania potraw jarskich
- przygotowania i wydawania zup
- przygotowania i wydawania potraw z mięsa, drobiu, ryb
- przygotowania i wydawania zakąsek
- przygotowania i wydawania deserów i wyrobów ciastkarskich
- przygotowania i wydawania napojów
- przygotowania posiłków codziennych, okolicznościowych, wegetariańskich, dietetycznych oraz wybranych kuchni regionalnych i świata
- posługiwania się językiem obcym zawodowym
Typowe miejsca pracy:
- zakłady gastronomiczne
- firmy cateringowe
- obiekty hotelowe
- pensjonaty
- domy wczasowe
- jednostki gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej
Ranga zawodu w ostatnich latach bardzo wzrosła. Profesjonalny kucharz to nie tylko fachowy rzemieślnik, ale wręcz artysta. Praca na kuchni nigdy nie była i nigdy nie będzie prosta. Kucharz to zawód niewątpliwie pasjonujący. Ścieżka kariery adepta sztuki kulinarnej może rozwijać się na wiele różnych sposobów. Można pracować w restauracjach o różnych specjalnościach, hotelach, założyć własny biznes albo uzyskaną wiedzę i umiejętności wykorzystać na własne potrzeby. Coraz częściej kucharze prowadzą bardzo interesujące życie zawodowe, uczestniczą w konkursach, wyjeżdżają za granicę, prowadzą własne blogi, kluby czy programy kulinarne. Na kursie poznasz podstawy sztuki kulinarnej na tej podstawie można rozwijać własne pomysły na sztukę kulinarną.
ORGANIZACJA ZAJĘĆ NA KURSIE
- Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia o dowolnym poziomie wykształcenia
- Zajęcia na kursie odbywają się co drugi tydzień, w weekendy
- Liczba godzin kształcenia na kursie wynosi 520 godzin dydaktycznych w większości w pracowni gastronomicznej
- Kurs rozpocznie się we wrześniu 2024 a zakończy w marcu 2026 roku.
- Nauka odbywa się na podstawie modułowego programu nauczania, w którym przeważają zajęcia praktyczne
- Zajęcia odbywają się w siedzibie PCKU w Chrzanowie, przy ul. Focha 3 oraz w ZSECh w Trzebini, ul. Głogowa 12 w nowoczesnej pracowni gastronomicznej