– HGT.02. przygotowanie i wydawanie dań

Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej po ukończeniu kursu HGT.02 i zdaniu egzaminu zawodowego zdobywa zawód kucharz.

Na kursie nauczysz się:

  • gospodarowania żywnością
  • użytkowania wyposażenia oraz przestrzegania procedur w gastronomii
  • przygotowania i wydawania potraw jarskich
  • przygotowania i wydawania zup
  • przygotowania i wydawania potraw z mięsa, drobiu, ryb
  • przygotowania i wydawania zakąsek
  • przygotowania i wydawania deserów i wyrobów ciastkarskich
  • przygotowania i wydawania napojów
  • przygotowania posiłków codziennych, okolicznościowych,  wegetariańskich, dietetycznych oraz wybranych kuchni regionalnych i świata
  • posługiwania się językiem obcym zawodowym

Typowe miejsca pracy:

  • zakłady gastronomiczne
  • firmy cateringowe
  • obiekty hotelowe
  • pensjonaty
  • domy wczasowe
  • jednostki gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej

Ranga zawodu w ostatnich latach bardzo wzrosła. Profesjonalny kucharz to nie tylko fachowy rzemieślnik, ale wręcz artysta. Praca na kuchni nigdy nie była i nigdy nie będzie prosta. Kucharz to zawód niewątpliwie pasjonujący. Ścieżka kariery adepta sztuki kulinarnej może rozwijać się na wiele różnych sposobów. Można pracować w restauracjach o różnych specjalnościach, hotelach, założyć własny biznes albo uzyskaną wiedzę i umiejętności wykorzystać na własne potrzeby. Coraz częściej kucharze prowadzą bardzo interesujące życie zawodowe, uczestniczą w konkursach, wyjeżdżają za granicę, prowadzą własne blogi, kluby czy programy kulinarne. Na kursie poznasz podstawy sztuki kulinarnej na tej podstawie można rozwijać własne pomysły na sztukę kulinarną.

ORGANIZACJA ZAJĘĆ NA KURSIE

  • Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia o dowolnym poziomie wykształcenia
  • Zajęcia na kursie odbywają się co drugi tydzień, w weekendy
  • Liczba godzin kształcenia na kursie wynosi 520 godzin dydaktycznych w większości w pracowni gastronomicznej
  • Kurs rozpocznie się we wrześniu 2024 a zakończy w marcu 2026 roku.
  • Nauka odbywa się na podstawie modułowego programu nauczania, w którym przeważają zajęcia praktyczne
  • Zajęcia odbywają się w siedzibie PCKU w Chrzanowie, przy ul. Focha 3 oraz w ZSECh w Trzebini, ul. Głogowa 12 w nowoczesnej pracowni gastronomicznej 

 

 

Wróć na górę