SPC.01. PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH
Absolwent szkoły ponadpodstawowej po ukończeniu kursu SPEC.01 i zdaniu egzaminu zawodowego zdobywa zawód cukiernik.
Na kursie nauczysz się:
- gospodarowania wyrobami spożywczymi
- użytkowania wyposażenia oraz przestrzegania procedur obowiązujących w produkcji
- wyrobów spożywczych
- dobierania i oceny jakości surowców cukierniczych
- wytwarzania półproduktów ciastkarskich
- wytwarzania ciast i wyrobów z ciast
- wytwarzania wyrobów ciastkarskich z mas
- wytwarzania tortów, mazurków i bankietówek
- wytwarzania wyrobów cukierniczych trwałych
- wytwarzania lodów
- dekorowania wyrobów cukierniczych
- konfekcjonowania i przechowywania wyrobów cukierniczych
- posługiwania się językiem obcym zawodowym
Typowe miejsca pracy:
Cukiernie, zakłady produkujące słodycze, lodziarnie, kawiarnie, ciastkarnie, hotele, restauracje, pracownie cukiernicze, sale bankietowe/weselne lub własna działalność gospodarcza.
Cukiernik wykonuje produkty o ściśle określonych parametrach, dlatego osoba wykonująca ten zawód powinna odznaczać się dokładnością i cierpliwością. Wyobraźnia i myślenie twórcze pomogą w tworzeniu nowych i ciekawych receptur. Cukiernik dba o higienę stanowiska pracy, dlatego powinien odznaczać się zamiłowaniem do porządku. Przydatna będzie także podzielność uwagi, ponieważ cukiernik musi wykonywać kilka różnych zadań w tym samym czasie.
Tu znajdziesz szczegółowe efekty kształcenia
ORGANIZACJA ZAJĘĆ NA KURSIE
- Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia o dowolnym poziomie wykształcenia
- Zajęcia na kursie odbywają się co drugi tydzień, w weekendy
- Liczba godzin kształcenia na kursie wynosi 650 godzin dydaktycznych w większości w pracowni gastronomicznej
- Kurs rozpocznie się we wrześniu 2024 a zakończy w marcu 2026 roku.
- Nauka odbywa się na podstawie modułowego programu nauczania, w którym przeważają zajęcia praktyczne
- Zajęcia odbywają się w siedzibie PCKU w Chrzanowie, przy ul. Focha 3 oraz w ZSECh w Trzebini, ul. Głogowa 12 w nowoczesnej pracowni gastronomicznej