– SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych

SPC.01. PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH

Absolwent szkoły ponadpodstawowej po ukończeniu kursu SPEC.01 i zdaniu egzaminu zawodowego zdobywa zawód cukiernik.

Na kursie nauczysz się:

  • gospodarowania wyrobami spożywczymi
  • użytkowania wyposażenia oraz przestrzegania procedur obowiązujących w produkcji
  • wyrobów spożywczych
  • dobierania i oceny jakości surowców cukierniczych
  • wytwarzania półproduktów ciastkarskich
  • wytwarzania ciast i wyrobów z ciast
  • wytwarzania wyrobów ciastkarskich z mas
  • wytwarzania tortów, mazurków i bankietówek
  • wytwarzania wyrobów cukierniczych trwałych
  • wytwarzania lodów
  • dekorowania wyrobów cukierniczych
  • konfekcjonowania i przechowywania wyrobów cukierniczych
  • posługiwania się językiem obcym zawodowym

Typowe miejsca pracy:

Cukiernie, zakłady produkujące słodycze, lodziarnie, kawiarnie, ciastkarnie, hotele, restauracje, pracownie cukiernicze, sale bankietowe/weselne lub własna działalność gospodarcza.

Cukiernik wykonuje produkty o ściśle określonych parametrach, dlatego osoba wykonująca ten zawód powinna odznaczać się dokładnością i cierpliwością. Wyobraźnia i myślenie twórcze pomogą w tworzeniu nowych i ciekawych receptur. Cukiernik dba o higienę stanowiska pracy, dlatego powinien odznaczać się zamiłowaniem do porządku. Przydatna będzie także podzielność uwagi, ponieważ cukiernik musi wykonywać kilka różnych zadań w tym samym czasie.

Tu znajdziesz szczegółowe efekty kształcenia

ORGANIZACJA ZAJĘĆ NA KURSIE

  • Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia o dowolnym poziomie wykształcenia
  • Zajęcia na kursie odbywają się co drugi tydzień, w weekendy
  • Liczba godzin kształcenia na kursie wynosi 650 godzin dydaktycznych w większości w pracowni gastronomicznej
  • Kurs rozpocznie się we wrześniu 2024 a zakończy w marcu 2026 roku.
  • Nauka odbywa się na podstawie modułowego programu nauczania, w którym przeważają zajęcia praktyczne
  • Zajęcia odbywają się w siedzibie PCKU w Chrzanowie, przy ul. Focha 3 oraz w ZSECh w Trzebini, ul. Głogowa 12 w nowoczesnej pracowni gastronomicznej 
Wróć na górę