TG.16. ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Absolwent szkoły dającej wykształcenie średnie, który zdobył kwalifikację TG.07 sporządzenie potraw i napojów po ukończeniu kursu TG.16 i zdaniu egzaminu zawodowego zdobywa zawód technik żywienia i usług gastronomicznych
Liczba godzin kształcenia na kursie wynosi 422 godzin dydaktycznych oraz 40 godzin praktyki zawodowej realizowanych w modułowym programie nauczania.
Treści kształcenia obejmują:
- gospodarowanie żywnością
- użytkowanie wyposażenia oraz przestrzeganie procedur w gastronomii
- przechowywanie żywności
- planowanie i ocena żywienia
- organizowanie produkcji gastronomicznej
- planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych
- przestrzeganie przepisów BHP
- posługiwanie się językiem angielskim zawodowym
- podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
- praktyka zawodowa
Typowe miejsca pracy:
- zakłady gastronomiczne
- firmy cateringowe
- obiekty hotelowe
- pensjonaty
- domy wczasowe
- jednostki gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej
ORGANIZACJA ZAJĘĆ NA KURSIE
- Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia o dowolnym poziomie wykształcenia
- Zajęcia na kursie odbywają się co najmniej co drugi tydzień, w weekendy
- Kurs rozpocznie się 28.09.2019 a zakończy 6.12.2020 roku
- Nauka odbywa na podstawie modułowego programu nauczania, w którym zajęcia teoretyczne połączone są z zajęciami praktycznymi
- Zajęcia odbywają w się w siedzibie PCKU w Chrzanowie, przy ul. Focha 3
- Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie, organizowany będzie przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną i odbędzie w budynku PCKU