Zostać przedsiębiorcą – ta myśl często chodzi nam po głowie. Powiatowy Urząd Pracy w Chrzanowie prowadzi różne działania wspierające przedsiębiorców. Tym razem przy współudziale PCKU w Chrzanowie oraz Chrzanowskiej Izby Gospodarczej PUP zorganizował konferencję, na której młodzież mogła zaprezentować swoje pomysły na biznes a przedsiębiorcy dzielili się swoim doświadczeniem.
Konferencję otworzyła Barbara Babijczuk dyrektor PUP w Chrzanowie.
Przedsiębiorca Tomasz Żołądż, wiceprezes Chrzanowskiej Izby Gospodarczej podzielił się swoim doświadczeniem na temat „Jak złapać równowagę i pokonać stres w biznesie”. O swojej drodze do biznesu opowiedziała też Jadwiga Zdziechowicz, która jest u progu swojej kariery. Pani Jadwiga prowadzi restaurację COREK w Trzebini, gdzie można zjeść zawsze świeże, pyszne dania kuchni polskiej.
Następnie temat „Czy przedsiębiorczość jest cool i trendy” prezentowały Agnieszka Kołodziejczyk i Renata Janus, doradcy zawodowi z PUP w Chrzanowie.
Ostatnim, kulminacyjnym punktem programu było rozstrzygnięcie konkursu „Mój plan na biznes”.
- I miejsce zajęły uczennice ZSTU w Trzebini Andżelika Leszczyńska, Wiktoria Płonkowska i Wiktoria Siemek za projekt – Kawiarnia „Kawka na +5”
- II miejsce zajęli uczniowie z PCE w Chrzanowie Agnieszka Kozak, Katarzyna Gędoś i Tomasz Kosobudzki za pomysł produkcji masek antysmogowych „SMOG DOWN”
- III miejsce zajęli uczniowie z I LO w Chrzanowie Filip Surowiec, Piotr Olszowski i Maksymilian Borys za biznesplan przedsiębiorstwa „Fizjosportbaza” świadczącego usługi fizjoterapii i rehabilitacji dla osób uprawiających sport
Nagrody specjalne ufundowane przez Chrzanowską Izbę Gospodarczą otrzymali:
- Za najbardziej innowacyjny pomysł nagrodę otrzymały uczennice z ZSTU w Trzebini za projekt INTERNO – wykonywanie usług projektowania wnętrz z możliwością wizualizacji dzięki okularom VR.
- Za najlepszy, najbardziej szczegółowy biznesplan nagrodę otrzymały uczennice II LO w Chrzanowie Gabriela Kozioł, Małgorzata Miślińska i Paulina Przybyła za OAZĘ ZDROWIA – firma ma oferować wysokiej jakości, naturalne produkty dietetyczne.
Na zakończenie zdobywcy pierwszego miejsca zaprezentowali swój biznesplan.