Sobotnie zajęcia kwalifikacyjnego kursu zawodowego TG.07 sporządzanie potraw i napojów były wyjątkowe. Nasza słuchaczka, Adrianna Klawińska kucharz i manager krakowskiej restauracji wegańskiej poprowadziła warsztaty wegańskie. Kuchnia wegańska zyskuje coraz więcej zwolenników i warto poznać jej istotę.
Dieta wegańska – nazywana również dietą roślinną wyklucza z jadłospisu produkty odzwierzęce takie jak mięso, nabiał, owoce morza, ryby, jaja i miód.
Osoby decydujące się na weganizm robią to ze względu na chęć prowadzenia zdrowego stylu życia, cierpienie i krzywdę zwierząt jak i ochronę środowiska. Weganie nie wspierają takich akcji jak cyrki, zoo, polowania czy rodeo. Unikają również skóry, futer, wełny i jedwabiu.
Dieta wegańska, jeśli jest odpowiednio zbilansowana zaspokaja niezbędne wartości odżywcze dla ludzkiego organizmu. Jedyną koniecznością w diecie wegańskiej jest suplementowanie witaminy B12.
Warsztaty pokazały jak dużą rolę odgrywają przyprawy w kuchni wegańskiej. Można w niej znaleźć smak jajka, wykorzystując do tego czarną sól 'kala namak’, smak sera przy pomocy płatków drożdżowych, smak ryby z wykorzystaniem np. glonów nori (wykorzystywanych w produkcji sushi) czy smak wędzonki za pomocą soli wędzonej lub słodkiej papryki wędzonej.
Myślą przewodnią warsztatów była zasada „zero waste”, czyli zero marnowania żywności. Na warsztatach wszystkie produkty zostały maksymalnie wykorzystane. Z cieciorki konserwowej powstało ciasto i pasta (bez)jajeczna, a woda z cieciorki wykorzystana została jako baza do wegańskiego majonezu. Używana kasza jaglana posłużyła nam jako fundament do kotlecików ze słonecznika oraz jako główny składnik serka jaglanego – idealnego dodatku do naleśników. Stworzyliśmy również wegańską śmietanę i serek „Danio” na bazie napoju sojowego.
Warsztaty pokazały, że kuchnia wegańska jest ciekawa i różnorodna a potrawy wykonane na zajęciach są zaskakujące i świetnie smakują.